Biológiatanár képzés

Biológiatanár képzés

   Az osztatlan biológiatanár képzésben mesterfokozat és tanári szakképzettség osztatlan, kétszakos képzésben szerezhető, amelynek három formája a 10 féléves (4+1 év), a 11 féléves (4,5+1 év) és a 12 féléves (5+1 év) tanárképzés (a plusz egy év a szakmai gyakorlatot jelzi). A 10 féléves képzésben általános iskolai, a 11 féléves képzésben vegyes (általános és középiskolai), a 12 féléves képzésben középiskolai tanári szakképzettséget lehet szerezni. A közismereti tanárképzés kizárólag kétszakos formában végezhető.
   Az osztatlan tanárképzés 6 féléves közös képzési szakasszal kezdődik. A harmadik évben kell a hallgatónak döntést hoznia arról, milyen (általános iskolai, középiskolai vagy vegyes) végzettséget kíván szerezni.
   A természettudományi szakpáros hallgatóknál a természettudományos képzés sajátossága miatt előfordul, hogy mindkét szak tantervi hálója tartalmaz azonos vagy hasonló tematikájú tárgyat (pl: matematika). Ilyen esetben csak az egyik szakon kell elvégezni az adott tárgyat.
   A természettudományi szak – bölcsész/nyelvszak szakpáros hallgatókra az úgynevezett átfedés mentes tantervi háló vonatkozik. Az átfedés mentes tantervi hálók nem tartalmazzák a másik szak tantárgyait, a tanári felkészítés tárgyait, az elvégzendő szabadon választott kreditmennyiséget, valamint a szakdolgozatért járó kreditet.
 

Az új, 2017 szeptemberétől indítható 2, 4 és 5 féléves, ún. rövid ciklusú közismereti tanári mesterképzés az ELTE-n azoknak szól, akik:
     a) olyan mesterszakos vagy korábbi rendszerű (bologna előtti) egyetemi végzettséggel rendelkeznek, mely egyezik a tanárszak szakterületével;
     b) rendelkeznek tanári végzettséggel és újabb (második vagy harmadik, esetleg további) tanári szakképzettséget kívánnak elsajátítani;
     c) a korábban megszerzett általános iskolai szakképzettségüket, ugyanazon a szakon középiskolai szintre kívánják emelni;
     d) tanító alapszakos végzettséggel általános-, vagy középiskolai tanárokká akarnak válni.

A képzési idő és a kreditösszetétel a felvételiző előképzettségétől, illetve a képzés céljától függ. Az ELTE-n a tanári mesterképzési kínálat kizárólag egyszakos.


A biológiatanár képzéssel kapcsolatos további részletek a TTK Tanulmányi Hivatal, illetve az ELTE Tanárképző Központ honlapjain találhatóak!

Frissítve: 2021.03.05.

PZs | 2018.11.01.