Ünnepel a Biológiai Gyűjtemény

2022.06.16.
Ünnepel a Biológiai Gyűjtemény

Az ELTE Biológiai és Paleontológiai Gyűjteménye és az Ásványtár 2001-ben költözött a Trefort-kertből Lágymányosra. A kiállításokat 2002. június 18-án avatták fel, a 2004-ben hivatalosan is megalapított Természetrajzi Múzeum később Matematikai Gyűjteménnyel bővült. 

A Biológiai és Paleontológiai Kiállításon – más biológiai jellegű gyűjteményektől eltérően – a növényi és állati kövületek, illetve jelenleg is élő növények és állatok preparátumai az evolúció rendje szerint kerülnek bemutatásra, emellett antropológiai és anatómiai készítmények és kutatási eszközök is összerendezetten láthatók. Az Ásványtár értékét az egyedi darabok mellett az anyag tudományos szempontú rendezettsége és a kutatásokban betöltött jelentős szerepe emeli. 

Az évfordulóra a Múzeum rendezvénysorozattal készül, amelynek keretében mind az egyetemi polgárok, mind a külső érdeklődők alaposabban megismerhetik e különleges gyűjteményeket. Az ünnepi időszak magába foglalja a Múzeum szokásos nagyrendezvényeit is, így a Múzeumok Majálisát (május, Magyar Nemzeti Múzeum), illetve az országos szervezésű Múzeumok Éjszakáját (június 25., ez utóbbi rendezvény belépőjegyes).

A kiállítások lágymányosi campuson történt megnyitásának 20 éves jubileumi ünnepségére június 17-én, pénteken, 11 órától keülr sor az ELTE TTK Déli tömb aulájában.
A köszöntők után a Múzeum kiállításai, köztük a Biológiai és Paleontológiai Kiállítás is, szabadon látogathatók!

A múzeum elérhetősége: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C