Új technológia lehetősége a daganatos betegségek nyomon követésére

2020.10.14.
Új technológia lehetősége a daganatos betegségek nyomon követésére
Az ELTE biológus hallgatói olyan módszer kifejlesztésén dolgoznak, amely többek között a myeloma multiplex rákos megbetegedés nyomonkövetését és a kezelés hatékonyságát hivatott segíteni. Eredményeikkel az orvosok pontosabb képet kaphatnak a rákos sejtek jelenlétéről, így könnyebben el tudják majd dönteni, meddig és milyen intenzitással alkalmazzák a betegnél a különböző kezeléseket.

Szikora Bence, az ELTE Biológia Doktori Iskola  doktorjelöltje, már hallgatóként bekapcsolódott az ELTE Immunológia Tanszék kutatásaiba témavezetője, Dr. Kacskovics Imre irányításával. Doktori munkája során munkatársaival egy olyan módszer beállítását valósították meg egerekben, amelynek segítségével elemezni lehet az immunrendszer egyik nagyon fontos alkotóelemének, az ellenanyag molekulának a sokszínűségét DNS szinten. Az ezzel kapcsolatos eredmények az egyik neves nemzetközi immunológiai folyóiratban, a Frontiers in Immunology c. tudományos szaklapban jelentek meg. Az itt beállított és alkalmazott módszer tovább fejlesztésével különböző B-sejtekkel kapcsolatos tumoros betegségek nyomon követése valósítható meg. Az első ilyen, jelenleg kísérletes fázisban lévő módszer a myeloma multiplexben szenvedő betegek kezelését könnyítheti meg.

Az ELTE Természettudományi Karán működő Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Program keretében az elhivatott hallgatók már nagyon korán bekapcsolódhatnak olyan összetett és precizitást igénylő alapkutatási tevékenységbe, amelyek például ipari megrendelésre, gyógyszergyárak kérésére vagy más egyetemekkel folytatott közös kutatás miatt működnek.

Mindehhez a FIEK-nek köszönhetően az ELTE-n rendelkezésre áll az a laborkapacitás, a fejlett bioinformatikai infrastruktúra, a speciális reagens-készlet és a modern műszerpark, amely hallgatóként Szikora Bence rendelkezésére állt kutatómunkájához és diplomamunkája elkészítéséhez.

AZ ÚJ GENERÁCIÓS SZEKVENÁLÁS JELENTŐSÉGE

A fiatal kutató-jelölt a Debreceni Egyetem munkatársaival együttműködve hazánkban elsőként honosított meg egy olyan vizsgálati módszert, amivel az ellenanyag molekulák sokszínűségét lehet elemezni DNS szinten.

„Az ún. új generációs szekvenálással (NGS) nagyon pontosan és nagy részletességgel tudjuk vizsgálni a különböző fajokból (pl. egér, humán) származó ellenanyag repertoárokat. Ezzel a módszerrel az ellenanyag vagy antitest molekula egy speciális részletének DNS összetételét és a DNS-szakaszt alkotó molekulák egymás utáni sorrendjét tudjuk megállapítani” – mondta Szikora Bence, a közlemény első szerzője. Ugyan Magyarországon ezt a módszert már széleskörben alkalmazzák különböző DNS minták vizsgálatára, de

az ELTE-n használták először az új generációs szekvenálást ellenanyag repertoárok elemzésére.

Ez komoly kihívást jelentett, ugyanis a kísérletek kezdetén még nem volt meg a kellő tapasztalat a keletkezett nagy mennyiségű adat elemzéséhez. Ebben nyújtott segítséget a Fizika intézetben működő, a bioinformatika területén nagy elismertségnek örvendő Dr. Csabai István által vezetett kutatócsoport, akik szintén a FIEK-ben dolgoznak, és akik már régóta foglalkoznak hasonló szekvenálási adatokkal és azok elemzésével. A csoportban dolgozó Pipek Orsolya doktorandusz segítségével kialakították a szükséges bioinformatikai hátteret, ami nélkülözhetetlen volt az eredmények pontos kiértékeléséhez, ezáltal a módszer beállításához.


Szikora Bence, az ELTE Biológia Doktori Iskola hallgatója.

A most megjelent publikációban az ELTE kutatói az NGS módszerrel kimutatták, hogy az ImmunoGenes Kft  által biztosított transzgenikus egerek immunválasza során nagyobb diverzitású ellenanyag repertoárral keletkezik, mint egy normál egéré. Ezeket az egereket használva nagyobb esélyünk van megfelelő minőségű és megfelelő hatást kiváltó ellenanyag molekulák előállításra, amelyek nagyon hasznosnak bizonyulhatnak különböző kutatási vizsgalátoknál, sőt akár humán gyógyászati célok esetén is.

Az ImmunoGenes Kft. nagy számban képes biztosítani azokat speciális, erősebb és diverzebb immunválasszal rendelkező egereket, amelyek használatával jelenleg is több kutatás és együttműködés zajlik.