Szabadon hozzáférhető tudománykommunikációs segédlet kutatóknak

2022.10.20.
Szabadon hozzáférhető tudománykommunikációs segédlet kutatóknak
Az ELTE Biológiai Intézet részvételével négy ország kutatói új, ingyenesen hozzáférhető tudománykommunikációs oktatóanyagot hoztak létre. A tizenegy részes animációs videósorozatban tippeket és jó gyakorlatokat mutatnak be, amivel könnyebbé és hatékonyabbá válhat a tudományos eredmények megismertetése. Céljuk, hogy eszközöket adjanak kutatótársaiknak a hiteles és hatásos kommunikációhoz, hogy a kutatások eredményei minél szélesebb körben ismertté válhassanak. A nemzetközi csoport tagja Varga Máté, az ELTE TTK Biológiai intézet egyetemi docense.

A SciComm4all rajzfilmes videokurzus egy hasznos “kézikönyv” szerepét szeretné betölteni, amelyet kifejezetten a kutatásuk kommunikációjával küszködő kutatók számára fejlesztettek ki. Tippeket és ötleteket kínál ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a kommunikációs események során és sikeresen használjuk a különböző kommunikációs módszereket és megfelelően kezeljük az eltérő összetételű közönségeket.

"A tudományos közösség, a kutatók számára nagyon fontos, hogy a saját kutatási tevékenységüket világosan és érthetően tudják bemutatni a szélesebb közönségnek. Fontos ez a politikai döntéshozók és a potenciális finanszírozók meggyőzése során, fontos, ha fel akarjuk kelteni az érdeklődést a munkáról szóló beszámolók iránt,

de fontos akkor is, amikor egy előítéletekkel rendelkező közönséget akarunk megszólítani, beszélgetésbe vonni és, ha lehet, meggyőzni.

Ahhoz, hogy ebben a sokszor nem is egyszerű tevékenységben sikeresek legyünk, nem elegendőek a klasszikus kommunikációs készségek és a személyes motiváció, hanem ismerni kell a tudománykommunikáció tudományának alapelveit is, illetve nem árt elsajátítani néhány "szakmai trükköt". Ezt a tevékenységet csak meggyőződéssel lehet jól csinálni, és közben nem árt támaszkodni azokra az eszközökre, amelyek segítenek a sikeres kommunikációban" - mondja Varga Máté, az együttműködés magyar résztvevője, az ELTE TTK Genetikai Tanszék egyetemi docense.
 

 
Első rész: Rövid ismertető a tudománykommunikációról és a tanagyag bemutatása

 

A SciComm4all kommunikációs tanfolyamot kifejezetten a kutatók számára tervezték és fejlesztették.

A tanfolyam egy olyan “kézikönyv” szerepét hivatott betölteni, amely ahhoz szükséges, hogy egy kutató gyakorolhassa és fejleszthesse a hatékony kommunikációt, valamint felkészítse, hogy magabiztos lehessen a legkülönbözőbb kommunikációs helyzetekben, a legkkülönbözőbb közönségek előtt. 

A SciComm4all a EuroScitizens nevű COST-akció ("Az evolúcióhoz kapcsolódó tudományos műveltség fejlesztése") keretében valósult meg, a tudománykommunikációban is jártas kutatók interdiszciplináris csapatának kivitelezésében. A résztvevők: Héloïse Dufour és Fanny Bilak (Le Cercle FSER, Franciaország), Varga Máté (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Magyarország), Susana Ambrósio (University of Aveiro, Portugália) és Lucia Martinelli (MUSE - Museo delle scienze, Olaszország). 

A SciComm4all egy hiteles információkon alapuló, világos és tömör videótanfolyam, amely 11 rövid (egyenként kb. 3 perces) rajzfilm-modulból áll.

Az egyes epizódokban a kutatásaik kommunikációjával próbálkozó kutatókat tipikus szituációkban mutatja be és így világít rá, mely megközelítések hatástalanok és a milyenek a hatékony tudománykommunikációs módszerek. 

Minden egyes videó esetében további háttéranyagok és releváns irodalomjegyzék is elérhetők, valamint egy kérdőív is segíti az elsajátítható ismeretanyag tesztelését.

A tudományos kommunikáció alapjai mellett a néző azt is megtanulhatja,
  • hogy miképp tegyen különbséget eltérő célközönségek között és hogyan lépjen velük leghatásosabban kapcsolatba;
  • miképp kerülje el a "laboratóriumi szakzsargont" és válassza ki helyette a szituációhoz leginkább illő szavakat;
  • hogyan teremtsen egyensúlyt az egyszerűsítés és a tudományos korrektség között;
  • miképp használjon magával ragadó és hiteles hangnemet, amely ugyanakkor nem hangzik tudálékosan;
  • hogyan pengetheti meg ügyesen a racionalitás és az érzelmek húrjait;
  • miképp kezelje az ellentmondásos témákat és a tudomány bizonytalanságait;
  • hogyan viselkedjen interjúk közben
  • és végül, miképp határozza meg a mondanivalója kulcsgondolatait, lényeges üzeneteit és hogyan továbbítsa hatékonyan azokat.

A videókurzus hanganyaga angol nyelvű, de a videók magyarul és 14 további nyelven (albán, horvát, cseh, héber, francia, görög, litván, holland, görög, litván, holland, portugál, szerb, spanyol, német, szerb, török, olasz) feliratozva is elérhetők. 

 


A tanfolyam ingyenesen elérhető a www.scicomm4all.org oldalon. A tanfolyam az EuroScitizen 17127-es COST-akciója keretében készült. A COST (Európai Tudományos és Technológiai Együttműködés) a Horizont 2020 és a Horizont Európa által támogatott kutatási és innovációs hálózatok európai finanszírozási ügynöksége. A tanfolyamot a MUSE mellett rangos projektek (EU Horizont 2020 keretprogram), valamint a MUSE és a Le Cercle FSER mellett különböző európai kulturális szereplők támogatták (a Francia Kulturális Minisztérium a Spanyol Tudományos Kutatási Főtanács, az Európai Evolúcióbiológiai Társaság, EvoKE - "Evolúciós tudás mindenkinek", a francia Le Cercle FSER, a magyar Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a portugál Aveiroi Egyetem, Coimbrai Egyetem és Portoi Egyetem, a cseh Károly Egyetem, a Setubal Polytechnic Institute, a Camerinoi Egyetem és a Tiranai Egyetem).