Solymosi Katalin munkáját a Nemzetközi Tanács díjazta

2024.01.08.
Solymosi Katalin munkáját a Nemzetközi Tanács díjazta
A Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére és a Young Academy of Europe támogatásával Solymosi Katalin, az ELTE Növényszervezettani Tanszék habilitált adjunktusa elnyerte az International Science Council kitüntető ISC Fellow címét.

Az ISC Fellow cím a legmagasabb kitüntetés, amelyet a Nemzetközi Tudományos Tanács (ISC) adományozhat egy személynek.  A cím birtokosai kiemelkedő társadalom- és természettudósok, mérnökök és gondolkodók, akik már eddig is jelentős mértékben hozzájárultak a tudomány és a társadalom fejlesztéséhez, és támogatják a Tanácsot a globális közjót szolgáló tudomány előmozdításában.

Magyarországról eddig Lovász László rendelkezett ezzel a címmel, idén Freund Tamás és Solymosi Katalin nyerték el, Kőrösi Csaba (volt ENSZ közgyűlési elnök) pedig tiszteletbeli ISC Fellow elismerést kapott.

Solymosi Katalin széles hazai és nemzetközi együttműködések keretében kollégáival a növényi színtestek szerkezetének és működésének összefüggéseit vizsgálja biofizikai, biokémiai, sejttani, anatómiai és élettani módszerekkel. Kutatói és oktatói munkája mellett aktív szerepet játszik a hazai és a nemzetközi tudománypolitikában, korábban a Fiatal Kutatók Akadémiájának alapító tagja, majd társelnöke is volt. A fiatal európai kutatókat tömörítő Young Academy of Europe (YAE) 2023 őszén választotta meg elnökének.

A Nemzetközi Tudományos Tanács 2022-ben 123, 2023-ban 100 új kutatót választott ki, hogy segítsenek elképzelései megvalósításában. Az idén felvett tagok listája az alábbi linken érhető el.