Ötvenmilliós műszer segíti a biológusképzést

2021.04.27.
Ötvenmilliós műszer segíti a biológusképzést
Az ELTE Immunológiai Tanszéken a több mint ötven millió forintos csúcstechnológiás lézeres citofluoriméter a kutatásban, valamint a biológus és biotechnológiai mesterképzésben is fontos szerepet kap.

Az ELTE Természettudományi Kar Immunológiai Tanszéke egy B53009 Beckman Coulter CytoFLEX System B3-R3-V2-t és annak tartozékát, a CytoFLEX Plate loadert szerezte be a VEKOP-2.3.3-15-2017-00021 projekt keretében. Az európai uniós támogatásnak köszönhetően telepített áramlási citofluoriméterrel egy modern, nagy áteresztőképességű rendszer segítségével lehet vizsgálni a különböző sejteket, sejtfelszíni markereket és sejt-organellumokat. Ehhez a készülékben három lézer is rendelkezésre áll, így egyszerre akár 8-13 különböző tulajdonságát is vizsgálni lehet a sejteknek. A plate loader funkciónak köszönhetően pedig adott idő alatt jóval több mintát lehet elemezni, mint korábban, így a készülék számos kutatócsoport különböző területeken végzett munkáját tudja segíteni (pl. komplement-rendszer vizsgálata, monoklonális ellenanyag-fejlesztések, autoimmun betegségekben B sejt szubpopulációk vizsgálata, integrin expressziós mintázatok elemzése, stb.).

A citofluoriméter segítségével végzett vizsgálatok így hozzájárulhatnak a daganatos és a krónikus gyulladásos megbetegedések mechanizmusának jobb megértéséhez, illetve a gyógyuláshoz vezető terápia kifejlesztéséhez.

A beszerzett eszköznek a kutatási feladatok ellátása mellett az oktatásban is jelentős szerepe van mind az ELTE Biológus MSc, mind pedig a Biotechnológia MSc képzései során. Így a beruházásnak köszönhetően az ELTE kutatócsoportjai és a diákok megismerhetik, illetve gyakorlatban is alkalmazhatják a modern áramlási citofluorimétert. Az eszköznek köszönhetően több együttműködés is megvalósult külsős partnerek bevonásával.

A projekt lezárásáig több mint 50 felhasználó munkájával számos MSc szakdolgozat, PHD dolgozat, rangos nemzetközi folyóiratokban megjelent publikáció, illetve hazai és nemzetközi konferenciákon bemutatott poszter és előadás jött létre.


A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 2017. június 1. és 2020. május 31. között, a támogatás mértéke csaknem 55 millió forint volt.

Forrás: ttk.elte.hu