Open Access pályázat

2019.09.05.
Open Access pályázat
A Természettudományi Kar elkötelezett az Open Access publikálási módszerek irányában, ezért "Read and Publish" típusú szerződéseket köt a kiadókkal, valamint pályázatot hirdet elfogadott tudományos publikációk „open access” díjának megtérítésére. 

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program és a kiadók közötti előfizetői megállapodás keretein belül lehetőség nyílt nyílt hozzáférésű cikkek publikálására ELTE affiliációval rendelkező kutatók számára. A részletes szerződést itt olvashatja el.

Jelenleg az alábbi kiadókkal van szerződése az ELTE-nek OA publikálásra:

Publikáláskor kérvényezhető a kiadó felületén, hogy az ELTE támogassa a cikk nyílt hozzáférésű megjelenését. A támogatás igénylésekor, kérjük, az alábbi rektori utasítások figyelembevételét:

 

ELTE TTK PÁLYÁZATI FELHÍVÁS “open access” publikációs díjak kifizetésére

Az ELTE TTK pályázatot hirdet elfogadott tudományos publikációk „open access” díjának megtérítésére. A díjak fedezete az ilyen rezsiköltséget tartalmazó kari OTKA pályázatok 2,5%-a.

Jelen pillanatban 2,9 millió Ft áll rendelkezésre. A pályázat folyamatosan beadható, ameddig az erre a célra allokált forrás ki nem merül.

A pályázatokat az alábbi felületen, a caesar-os azonosítóval és jelszóval belépve lehet beadni a „PÁLYÁZATOK” menüpontból elérhető „OPEN ACESS” fülön.

Pályázhatnak a kérdéses publikációi azon (társ)szerzői,

  • akik az ELTE TTK közalkalmazott oktatói, kutatói, vagy
  • a TTK-n működő kutatócsoportok (MTA, NAP, Lendület, …) azon tagjai, akiknek folyamatban lévő vagy két éven belül lezárt, ELTE-re telepített kutatási pályázatuk van vagy ilyenben nevesített résztvevők.

A pályázat beadásának feltétele a cikk hivatalos, végleges elfogadásáról szóló értesítés.

A pályázat elbírálása során előny élveznek

  • a minél színvonalasabb folyóiratokban megjelenő cikkek open access díjai
  • a reguláris (nem kizárólag open access) újságokban megjelenő cikkek open access díjának kifizetését kérő pályázatok
  • jelenleg futó vagy 2 éven belül lezárt ELTE-re telepített OTKA pályázatok témavezetői és nevesített résztvevői által benyújtott pályázatok
  • azon pályázók igényei, akik még nem kaptak erre a célra támogatást
  • az ELTE TTK határozatlan idejű közalkalmazott oktatói vagy kutatói („faculty”).

A pályázatok elbírálását a tudományos dékánhelyettes szervezi. Az OPEN ACESS díj odaítéléséről a tudományos dékánhelyettes javaslatára a dékán dönt. A döntés szólhat részleges támogatás megítélésről is. A bírálati határidő általában két hét (az időközben beérkezett pályázatokat kéthetente bírálja a kari vezetés). 

További információ: Szabó Noémi (szabo.noemi@ttk.elte.hu vagy 8562-es mellék)