Négy évig a gombatoxinok nyomában

2021.04.26.
Négy évig a gombatoxinok nyomában
600 millió forintból újult meg az idegrendszeri működés és más élettani funkciókat vizsgáló labor az ELTE TTK Etológia, valamint az Élettani és Neurobiológiai Tanszékén, amelyben az elmúlt 4 évben kutatóink a Fusarium nemzetségbe tartozó mikroszkopikus gombák által termelt egyes mikotoxinokat, és ezek idegrendszerre, a májra, a vérképző szervekre gyakorolt hatását vizsgálták.

Az ELTE Élettani és Neurobiológiai Tanszéken megvalósult kutatások célja volt a Fusarium nemzetségbe tartozó mikroszkopikus gombák által termelt egyes mikotoxinok és ezek kombinációinak különböző szervekre, elsősorban az idegrendszerre, a májra és a vérképző szervekre gyakorolt hatásainak vizsgálata. Kutatóink azt is tanulmányozták, mekkora a szántóföldi penészgomba-fertőzöttség mértéke és a toxintartalom milyen agrotechnikai tényezőkkel befolyásolható, valamint ez miként hat a búza beltartalmi értékeire.

A mezőgazdaság által legnagyobb mennyiségben előállított gabonanövények a változó klimatikus viszonyok miatt egyre inkább kitettek a szántóföldi mikroszkopikus gombafertőzéseknek, ami takarmány- és élelmiszerbiztonsági szempontból is fontos kérdéskör. A potenciális fertőződés növekedése miatt nő annak lehetősége is, hogy fertőzött termények kerülnek a táplálékláncba, a takarmányok és az élelmiszerek egyaránt tartalmazhatnak a gombák által termelt különböző mikotoxinokat. 

 A növénytermesztési kísérletek során az ELTE TTK biológusai megállapították, hogy

a lehetséges fertőződés szempontjából meghatározó tényező a talajminőség és a megelőző évi vetemény.

A fertőződés mértéke különböző növényvédelmi megoldásokkal, így pl. megfelelő időben és gyakorisággal végzett növényvédőszeres vagy tápanyagellátási kezelésekkel csökkenthető, de a hatékony stratégiák a különböző búzafajtáknál eltérőek lehetnek. A Fusarium fertőzöttség mértéke azonban nem feltétlenül arányos a mikotoxin tartalommal, utóbbi ugyanis nem megfelelő raktározási folyamatok során jelentős mértékben növekedhet. Ennek kivédésére új raktározás-technológiai eljárást javasoltak kutatóink.

A toxintartalmú takarmánnyal etetett baromfikban jelentősen nőtt a májenzimek és a vérképző szervek aktivitása, míg az immunológiai védekezés gyengült.

A vizsgált toxinok kombinációban adva általában csökkentették egymás hatását. A mikotoxinok és azok kombinációinak széles koncentrációtartományra vonatkozó akut és krónikus toxikus hatását többféle módszerrel tanulmányozták. Eredményeik az mutatják, hogy a gombatoxinok képesek az idegrendszer egyes sejttípusait eltérő módon befolyásolni, kombinációjuk pedig az egyeditől jelentősen eltérő hatást fejthet ki.


Az NKFIH támogatásával megvalósult, NVKP_16-1-2016-0016 azonosítószámú konzorciális pályázat segítségével több nagyértékű eszköz került beszerzésre, új munkahelyek létesültek. A konzorcium egyetemi tagjainál doktori-, ill. mesterképzési szakdolgozati munkájukat végző hallgatók kapcsolódtak be a kísérletekbe, és ez képezte tudományos munkájuk alapját. A kutatási projekt támogatásával 19 új tudományos cikk, 32 konferencia prezentáció, 1 szabadalmi bejelentés, egy új tesztrendszer leírása, valamint több tudományos disszertáció valósult meg, vagy van folyamatban az elkészítése. A kutatási feltételek jelentős javulása, és a sok új kísérleti eredmény lehetőséget adnak további új együttműködések kialakítására is. A projekt 2017. január 1. és 2020. november 30. között valósult meg, az össztámogatás mértéke közel 600 millió Ft volt.