Miért születik a Földön nagyjából ugyanannyi fiú és lány?

2023.08.21.
Miért születik a Földön nagyjából ugyanannyi fiú és lány?
A születéskori nemarány nagyjából 1:1 a legtöbb szexuális, külön nemű egyedekkel rendelkező élőlénynél. De mért születik nagyjából 100 lányra 103 fiú, és mikor egyenlítődik ki a nemek aránya? A Qubit Darwinista podcastsorozatában Kun Ádám evolúcióbiológus, ELTE TTK Biológiai Intézetének docense, állandó szerző és Mandl Péter orvos, a Bécsi Orvostudományi Egyetem kutatója kalauzol az élettudományok világában.

Változik-e ez az arány a teljes népességre vonatkozóan Magyarországon és globálisan? Miért nem elég evoluciós szempontból a kevés férfi és a sok nő? Mi a Fisher-paradoxon, és mi a Bruce-hatás? Azonos számú hím, illetve nőstény egyed szükséges-e egy populáció fenntartásához? Hogyan tartanak háremet az ezüsthátú gorillák, és hogyan a rozmárok? Miért érdemes inkább nőnek/nősténynek születni szűkös esztendőkben, amikor a környezeti feltételek rosszak? Miért gondoljuk, hogy az 1:1 nemarány evolúciós szempontból előnyös? Engedélyezett-e mesterséges megtermékenyítés (in vitro fertilizáció, IVF) során a nem szerinti előszűrés, és miért? Miben téved Jordan Peterson és az incel-kultúra, történelmileg valóban kevesebb férfi szaporodott-e, mint nő? DNS-vizsgálatok igazolják-e az alfahímek dominanciáját, igaz-e a Dzsingisz kán-elmélet? És az Éva-elmélet? Az ember alapvetően valóban monogám?

A podcast alább elérhető:

Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

Hivatkozott irodalom:

Az első adásban azt vizsgáltuk, hogy vajon hogyan dől el, hogy férfiak vagy nők leszünk, a másodikban, hogy ugyan mitől és hogyan repülnek egyes állatok, a harmadikban, hogy milyen nemi determinációk működnek az állat- és növényvilágban, a negyedikben, hogy milyen autoimmun betegségeket gyógyít a reumatológus, az ötödikben, hogy hogyan definiáljuk az életet, a hatodikban hogy mi mindennel foglalkozik egy evolúcióbiológus, a hetedikben, hogy a homoszexualitás az állatvilágban gyakran előforduló, nem természetellenes és nem patológiás viselkedés, a nyolcadikban a krónikus betegségeket és a leggyakoribb halálozási okokat, a kilencedikben a hibrideket, a tizedikben az emberi evolúció gyorsuló ütemét, a tizenegyedikben, hogy mennyi C-vitamint szedjünk, és egyáltalán miért kell védeni a szervezetünket az oxigéntől, a tizenkettedikben az antibiotikumokat és a nekik ellenálló szuperbaktériumokat.

Forrás: Qubit