Magyar–amerikai–osztrák együttműködés az ősi maradványok megőrzéséért

2020.04.21.
Magyar–amerikai–osztrák együttműködés az ősi maradványok megőrzéséért
Az emberelődök kutatásában döntő a csontmaradványokban lévő örökítőanyag kinyerése. A többszáz, vagy többezer éves DNS-töredékekhez korábban csak a csontmaradványok károsítása, így a leletek sérülése árán lehetett hozzájutni. A Harvard, a Bécsi Egyetem, az ELTE és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói új felfedezésének köszönhetően, sikerül megelőzni az értékes ősi csontok DNS mintavételkor történő jelentős roncsolódását. Közös eredményeiket a Genome Research tudományos folyóiratban publikálták.
 

A roncsolástól a megőrzésig

Az archeogenetikai szempontból legértékesebb mintát adó csontrész a koponyában, a halántékcsont sziklacsonti részében található. Ennek rendkívül tömör csontszerkezetében más csontokhoz képest nagyságrendileg több DNS őrződik meg. A sziklacsonti részből azonban ép koponya esetében csak több-kevesebb roncsolás árán lehet mintát venni. Ezek a történeti korszakokból származó, jelentős tudományos és muzeológiai értékű leletek egyedülállók, így a mintavevők és a gyűjtemények felelőssége, hogy a lehető legkisebb károsodást okozzák a csontokon. „A mintavételezések során számos esetben szembesültünk az antropológiai és muzeológiai szempontból egyaránt súlyos dilemmával. Ezért nemzetközi partnereinkkel és magyar kollégáinkkal együttműködésben egy új módszert fejlesztettünk ki” – mondta Hajdu Tamás, a magyar kutatócsoport tagja.

A halántékcsont sziklacsonti része
(Forrás: PlosONE, Pinhasi és munkatársai 2015)


Hajdu Tamás és kutatócsoportja korábban már publikált egy olyan módszert, amellyel nem szükséges az ép koponyákból az egész sziklacsontot kimetszeni, hanem elegendő a csontot a koponyaalap irányából megfúrni, ezzel is minimalizálva az örökségi szempontból is fontos leletek károsodását. Az így kinyert adatokat összevetették a hosszúcsontokból és a kivágott sziklacsontból nyert genetikai adatokkal. Munkájuk eredményének a későbbiekben az örökségvédelemben is komoly szerepe lehet.

 

Új módszer a csontok épségéért

„További vizsgálataink során nemrégiben sikerült kimutatnunk, hogy nem csak a sziklacsonti részből, hanem a benne található három kisméretű hallócsontból,

az üllőből, a kalapácsból és a kengyelből is jelentős mennyiségű archaikus DNS nyerhető ki”

– mondta a kutató. A nemrég megjelent tanulmányban összehasonlították a hallócsontokból kinyert örökítőanyag mennyiségét a sziklacsontból kinyert DNS-ével, amivel bizonyították a hallócsontok sziklacsonthoz hasonló felhasználhatóságát. „Abban az esetben tehát, ha ezek a csontok megmaradtak – azaz az elmúlt évszázadok vagy évezredek és a régészeti feltárás és tisztítás közben nem estek ki a külső hallójáraton és hallónyíláson keresztül –, a jövőben a sziklacsont roncsolása, vagy kifúrása nélkül is kinyerhetővé válik az értékes ősi örökítőanyag az egykor élt emberek csontmaradványaiból, ami tovább csökkenti a mintavétellel járó roncsolás mértékét” – tette hozzá Hajdu Tamás.

 

A kutatás résztvevői

Az ELTE TTK Embertani Tanszéke, a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára és az ELTE BTK Régészettudományi Intézet kutatócsoportjának tagjai: Hajdu Tamás és Szeniczey Tamás (ELTE-TTK/MTM), Pap Ildikó, Évinger Sándor (MTM-ET), Anders Alexandra, Raczky Pál (ELTE BTK) és Szőke Béla Miklós (BTK Régészeti Intézet). Ron Pinhasi és kutatócsoportja, Department of Evolutionary Anthropology, University of Vienna; David Reich és kutatócsoportja, Department of Genetics, Harvard Medical School.