Lőrincz Péter az MTA Lendület Program 2022-es pályázati nyertesei között

PZs | 2022.06.21.
Lőrincz Péter az MTA Lendület Program 2022-es pályázati nyertesei között
Kihirdették az MTA kiválósági programjának 2022-es nyerteseit: az Eötvös Loránd Tudományegyetemen Lőrincz Péter, Siklósi Zsuzsanna, Vesztergom Soma és Vidnyánszky Zoltán kezdheti meg áttörő eredményeket ígérő kutatásait.

Lendület Program idei felhívására 102 érvényes pályázat érkezett, 16 a bölcsészet- és társadalomtudományok, 34 az élettudományok és 52 a matematikai és természettudományok területéről. A szakértői értékelések, a Lendület Zsűri és a Lendület Bizottság javaslata alapján az MTA elnöke június 10-én döntött a támogatandó kutatócsoportok kiválósági rangsoráról és a támogatási összegekről. 

2022-ben 19 új Lendület kutatócsoport alakulhat és kezdheti meg kutatását hazai kutatóhelyeken 2022-ben az Akadémia támogatásával. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem fiatal kutatói közül négyen kaptak támogatást, valamennyien most indítják kutatásukat.

Egyikük, Lőrincz Péter, az ELTE Biológiai Intézet adjunktusa – 2021-ben az ELTE ígéretes kutatója címet is elnyerte – a Vezikula transzport vizsgálata ecetmuslicában: új útvonalak és szabályozó faktorok felfedezése című projektjében az endoszómaérés, az autofagoszóma-mozgatás molekuláris mechanizmusait és a vezikulabekebelezés folyamatát fogja vizsgálni ecetmuslicában.

A Magyar Tudományos Akadémia Lendület Programjának célja a hazai fiatal kutatóbázis erősítése. 
Az oklevelek ünnepélyes átadására 2022. szeptember 29-én délelőtt 11 órakor kerül sor az MTA Székház Dísztermében.

forrás: mta.hu, elte.hu