Legyél Te is hírvivő! – Online kvíz- és nyereményjáték

2021.02.10.
Legyél Te is hírvivő! – Online kvíz- és nyereményjáték
Az ELTE Biológiai Intézetének munkatársaiként a társadalmi felelősségvállalás jegyében kiállunk a modern biológiai módszerek alkalmazásával fejlesztett oltóanyagok felhasználása mellett. A hiteles tájékoztatás célját is segítő országos versenyt hirdetünk középiskolások számára. Ezen az oldalon 2021. február 9-12. között mindennap közzéteszünk egy-egy kérdéssort. A legtöbb pontot elérő középiskolások között értékes nyereményeket sorsolunk!
A nyereményjáték lezárult, de a kvízek továbbra is elérhetők!
EREDMÉNYHIRDETÉS!

A kvízek a játék végéig elérhetők és kitölthetők, de a nyereményjátékba az időn túli pontszámok nem számítanak.
1. témakör: Vírusok - egy evolúciós kihívás

2. témakör: Védőoltás - Hogyan segítsük a szervezet természetes védelmi képességeit?

3. témakör: Társadalmi kihívások: Veszélyek és megoldások

4. témakör: Legyél Te is hírvivő! Te is tehetsz a járvány ellen!

A védőoltások (vakcinák) előállítása és hatékony felhasználása a biológia tudomány egyik legnagyobb sikere. Louis Pasteur, Emil von Behring, Paul Ehrlich, vagy éppen Bartha Adorján nyomdokait követve biológusok ezrei dolgoztak és dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb virális vagy bakteriális kórokozóval szemben rendelkezésünkre álljanak hatékony védőoltások.

A passzív vagy az aktív immunizálás elmélete és gyakorlata teljesen természetes biológiai folyamatokon alapszik, és a kutatók mára olyan módszereket, valamint ezek biztonságát ellenőrző eljárásokat fejlesztettek, amikkel az életmentő védőoltások kockázatait elenyésző mértékűre csökkentették (ezek igen ritka, egyedi esetekben megnyilvánuló allergiás reakciók és rejtett betegségek következtében fellépő erősebb mellékhatások).

Szakmai kötelességünk hangsúlyozni, hogy

a megfelelően ellenőrzött és dokumentált készítmények hatékonyságának tagadása hatalmas károkat okozhat,

és egyben a világszerte dolgozó biológusok ezrei által végzett odaadó munka semmibevétele. Egyértelmű adatok támasztják alá, hogy a védőoltások átütő sikere következtében sikerült felvenni a harcot olyan kórokozókkal szemben, mint pl. a fekete himlő, a diftéria, gyermekbénulás, a tífusz és a tetanusz.

A „Legyél Te is hírvivő!” kampányunkban a fiatalokhoz és tanáraikhoz fordulunk. Az ő nyitottságukban bízunk, hogy nem csak megértik és elfogadják a modern biológia eredményeit, hanem biológiai tudásukban megerősödve meggyőzik szüleiket és nagyszüleiket a védőoltások hasznosságáról és hatékonyságáról.

2021. február 9-étől egy országos játékos verseny keretében mindennap újabb kérdéssorozat megválaszolásával mérhetik fel tudásukat a koronavírussal kapcsolatban értékes nyereményekért.

Nyeremények
  • Az első három helyezett nyereménye egy-egy Lamax Action X3.1 Atlas sportkamera.
  • Az összes kitöltő között pedig 5 db ELTE-s ajándékcsomagot sorsolunk ki.
Szabályok
  • 4 db kérdőív kerül ki; kedd és péntek között mindennap egy.
  • Egy kérdőív az adott nap 10 órájától 24 órán keresztül lesz elérhető. Tehát az első kérdőívet kedd reggel 10 és szerda reggel 10 óra között lehet kitölteni. Szerdán 10 órakor jön a következő!
  • A kérdőíveket többször is ki lehet tölteni, de a nyereményjátékban való részvétel esetén az adott nap első kitöltését vesszük figyelembe.
  • Az első három helyezettet pontszám alapján választjuk (pontegyenlőség esetén sorsolunk).
  • A további 5 díjazottat az összes kitöltő közül sorsoljuk.
  • Díjazott 19 évnél fiatalabb játékos lehet, de ettől függetlenül mindenkit bíztatunk a kérdőív kitöltésére, reméljük szórakoztató és egyben informatív időtöltést nyújt!
  • Jó játékot! :-) 

Február végére elkészül egy általános és gimnáziumi tanároknak szánt oktatási segédanyag is, ami lehetővé teszi, hogy a koronavírussal kapcsolatos ismereteket hatékonyan lehessen bevezetni a biológia mindennapi oktatásába.