Kutatók Éjszakája 2022 - Intézeti Programok

2022.09.20.
Kutatók Éjszakája 2022 - Intézeti Programok
Számos izgalmas programmal készülnek munkatársaink! Egyes programok regisztrációhoz kötöttek, míg mások szabadon látogatók, sőt van, amire online lehet bekapcsolódni! Jó szemezgetést és izgalmas estét kívánunk!

Különleges növényi színtestek a mikroszkópban és a konyhában   I   14:00 - 14:30   I    ONLINE - TEAMS

A legtöbb ember minden egyes nap növényi színtestek tömegét fogyasztja el úgy, hogy még sosem látta őket. A színtestek által termelt anyagok jelen vannak élelmiszereinkben, konyhánkban, vitaminkészítményeinkben és gyógyszereinkben is. Ezekről lesz szó Solymosi Katalin programján, miközben betekintést lehet nyerni egyszerűbb fénymikroszkópos megfigyelések révén a színtestek különleges szerkezetének és működésének vizsgálataiba is. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Mikroszkópos fotókiállítás állatokról, növényekről és kristályokról   I   15:00 - 15:30   I   ONLINE - TEAMS

Szeretne kristályok által alkotott absztrakt „festményeket” nézni? Vagy belenézni egy muslica összetett szemébe? Megvizsgálni egy növényi szőrt? Minderre lehetősége nyílik az ELTE Növényszervezettani Tanszéke oktatóinak (Bóka Károly, Kristóf Zoltán és Solymosi Katalin) növényekről, állatokról és kristályokról, különböző mikroszkópos technikákkal (főleg pásztázó elektronmikroszkóppal illetve polarizációs mikroszkóppal) készített felvételeinek kiállításán a virtuális tárlatvezetés során, a tárlatot Solymosi Katalin vezeti. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Evolúciós kerekasztal   I    16:00 - 16:45    I     0-817 Dudich Endre terem

Mindig is tudni akartad, hogy mi mozgatja az emberi evolúciót? Soha nem merted megkérdezni, hogy hogyan keletkezik egy faj? Itt most megkérdezheted! Gyere el a kutatók éjszakáján az evolúciós kerekasztal beszélgetésre, ahol a téma szakértő kutatói - Kun Ádám, Meszéna Géza, Müller Viktor és Varga Máté - válaszolnak minden evolúcióval kapcsolatos kérdésre. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Hogyan beszéljenek a robotok?   I    14:00 - 16:00    I     7. emelet, 7.110 (Déli tömb)

Egy rövid előadás keretében bemutatjuk - Abdai Judit, Csepregi Melitta és Korcsok Beáta - , hogy mi köze az állati viselkedés kutatásának a szociális robotok tervezéséhez, és egy játékos bemutató során Biscee robot segítségével bemutatjuk, hogyan tud kommunikálni egy robot, ha beszélni épp nem is tud. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Hogyan működnek a genetikai átprogramozással nyert emberi idegsejtek?   I   16:00 - 20:00   I   6. emelet 6.306/a. laboratórium

A bemutató célja az idegsejtek bioelektromos jelenségeinek megismertetése mikroelektródás mérőrendszer alkalmazásával. A humán idegsejteket genetikai átprogramozással nyertük hámszövetből és sejttenyészetben figyeljük meg azok érését, növekedését. A mérés alatt megfigyeljük, hogyan változik az idegsejtek membránján mérhető elektromos feszültség (membránpotenciál), és hogyan kommunikálnak az egymással kapcsolatot létesítő idegsejtek. Igény esetén a bemutató angolul is megtartható. Az előadó Szűcs AttilaTovábbi információk ide kattintva érhetők el.

 

Mini agyak Petri-csészében. Őssejtek és agyi organoidok az idegi kutatásban   I   17:00 - 17:45   I    4. emelet, 7-411

A különböző humán idegi kórképek betegségmechanizmusának megértésében, az esetleges terápiás megközelítések tesztelésében új távlatot nyit a humán indukált pluripotens őssejtekből kialakított szervszerű képletek (mini agyak, organoidok) vizsgálata, melyek a korábbi, állatmodellekre alapozott megközelítésekkel szemben nagyobb valószínűséggel segítik a gyógyszerfejlesztés preklinikai fázisát. Tárnok Krisztián előadásában az őssejtek és a belőlük képzett agyi organoidok bemutatásán keresztül nyújt bepillantást az emberi idegrendszer fejlődésének, valamint a betegségmodellezés új aspektusainak területére. További információk ide kattintva érhetők el.

 

A kutya ugat, a kutatás halad   I   17:00 - 18:00  I   7. emelet 7.110-es terem, Etológia Tanszék szemináriumi terem

Faragó Tamás előadása során játékos, okostelefonnal kitölthető interaktív kvízek segítségével ismerkedünk meg a kutyák hangadásaival. Kipróbáljuk, hogy mennyire értik az emberek a különféle kutyahangokat, azok milyen információt hordozhatnak és hogy mégis hogyan teszik ezt. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Tudod, hogy működik a tested? Ha nem, most megmérheted!    I    17:00 - 20:00   I   6. emelet 6.107. terem (Ádám György Élettani gyakorló)

Az Élettani és Neurobiológiai tanszék programja lehetőséget biztosít az érdeklődők számára, hogy beavatkozások nélkül, saját magukon mérjék egyes szerveik jellegzetes működését. Így bepillantást adunk szívünk, agyunk, izmaink működésének megfigyelésébe. A látási információk és a hazugságvizsgálatok alapjaival is megismerkedhetünk. A vizsgálatokkal párhuzamosan röviden ismertetjük ezek élettani hátterét is, igény szerint angolul is. 4 mérőhelyen folynak majd a mérések Dr. Hajnik Tünde, Dr. Varró Petra, Oláh Szilvia és Csikós-Kiss Vivien vezetésével. Egy-egy mérés kb. 10-15 perc időtartamot vesz igénybe. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Mitől NEM döglik a légy – Hogyan kutatható az öregedés ecetmuslicával  I  17:30 - 18:00  I   5. emelet, 5-501

Kovács Tibor előadásában az alábbi kérdéseket próbálja megválaszolni: Milyen előnyei vannak a muslica kutatásnak? Mennyire lehet egy rovar releváns öregedési és betegség modell? Hogyan kezdjünk bele egy gyógyszerkutatási projektbe? Részletek és regisztráció!

 

A sejtszervecskék csodálatos világa: pillantás a sejtek belsejébe   I   18:00 - 22:00   I    6. emelet, 6.103 Margó Tivadar anatómiai gyakorló, majd -1. emelet 00308-as Elektronmikroszkópos laboratórium

A kiürítésre nem kerülő, mirigysejtekben maradó váladékszemcsék késői endoszómákkal/lizoszómákkal egyesülnek, ezáltal beltartalmuk lebomlik, majd újra felhasználhatóvá válik a sejtek számára. Ezt a jelenséget hívjuk krinofágiának, mely a sejtes önemésztő folyamatok egyik legkevésbé ismert formája. A krinofágiát 1966-ban, tehát már igen korán felfedezték elektronmikroszkóp segítségével, de csak 2018-ban, a mi csoportunk általi vizsgálatok során derült fény azokra az általunk elsőként azonosított génekre, melyek a szekréciós granulumok és lizoszómák egyesülését szabályozzák. A folyamatot ecetmuslica (Drosophila melanogaster) késői lárvák és fiatal bábok nyálmirigyében tanulmányozzuk, mivel a fejlődés során ez az útvonal természetes módon aktiválódik ezekben a sejtekben. A foglalkozás során ezek a sejtek kerülnek bemutatásra elektronmikroszkóp segítségével. A bemutatót Csizmadia Tamás tartja. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Biorégészeti kutatások emberi maradványokon – Milyen információt rejtenek a csontok?   I   18:30 - 19:30   I   4. emelet, 4-228 Embertani gyakorló

Gémes Anett előadása tartalmazza az antropológusok munkájának ismertetését, a munka során felmerülő problémákat, a vizsgálati módszereket, általános paleopatológiai ismereteket. A 2020-ban feltárt tiszafüredi tömegsír előzetes eredményeiről is szó esik, majd ezt követően lehetőség lesz kipróbálni az antropológusok munkáját valódi emberi csontokon. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Digitális valóság - filmbemutató, szakmai beszélgetés és közönségtalálkozó   I   19:00 - 21:00   I    0-804 Lóczy Lajos terem

Tudunk-e nélkülük élni? Mennyire hálózzák be az életünket? Mik az okoseszközök előnyei és hátrányai, és milyen hatással van a digitális média a most felnővő generációra? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget a Digitális Valóság című ismeretterjesztő dokumentumfilm. A bemutató után közönségtalálkozó és szakmai beszélgetés! Kérdezz, válaszolj, hiszen mi is kérdezhetünk! A beszélgetésen a filmben szereplő szakértők és az Alfa Generáció Labor kutatói beszélgetnek az online világ felnőttekre és gyerekekre gyakorolt hatásairól. Váncsa Gábor szabadúszó színművészként filmkészítéssel is foglalkozik, első egész estés filmjét láthatják most a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásában. A film utáni beszélgetésben részt vesznek a filmben szereplő szakértők és a gyerekek digitális médiahasználatának hatásait kutató Alfa Generáció Labor kutatói: Konok Veronika, pszichológus, a kutatócsoport vezetője, és Barcsi Viktória, digitális terméktervező és pszichológus, a labor PhD hallgatója. További információk ide kattintva érhetők el.

 

Legyél te is ma este helyszínelő! – azaz miről mesélnek az emberi csontmaradványok  I   20:30-21:30   I   4. emelt 4.228

Zsákai Annamáriával az emberi csontvázat tekintjük át, milyen csontjaink vannak, ill. összefoglalom, hogy az emberi csontmaradványok vizsgálata alapján hogyan becsülhető a vizsgált személy neme és életkora, a helyszínelő filmekben is látott módszereket ki is próbálhatják az érdeklődők. További információk ide kattintva érhetők el.

 

A kar összes eseménye ITT elérhető.