Kutatóink sikere a CELSA pályázatán

2021.07.20.
Kutatóink sikere a CELSA pályázatán
A Leuveni Egyetem kezdeményezésére alakult hálózat egyetemi kollaborációs projekteket támogat, 2021-ben Intézetünkből Kovács M. Gábor és Varró Petra pályázott sikeresen.

A Leuveni Egyetem kezdeményezésére 2016 májusában alakult Prágában a Central Europe Leuven Strategic Alliance (CELSA) hálózat, amely a partneregyetemek közös kutatásokban való együttműködését támogatja. A CELSA Research Fund évente meghirdetett pályázatának egyik feltétele, hogy a projektekben minimum két kutatónak kell részt vennie, akik a szervezet különböző partnerintézményeiből érkeznek, de egyikük mindenféleképpen a Leuveni Egyetem munkatársa. A program távolabbi célja, hogy a támogatott projektek később más páneurópai kutatási és innovációs alapok pályázatain is sikerrel szerepeljenek.

A CELSA Research Found 2020-ban már ötödik alkalommal írt ki pályázatot. A szervezet idén 16 kutatói kollaborációs projektet támogatott, amelyből háromban van ELTE-s résztvevő. A Biológiai Intézetből:

  • Kovács M. Gábor egyetemi tanár, a TTK Növényszervezettani Tanszék vezetője a Discovery of novel bioactive natural compounds from symbiotic microorganisms (DiNoBiNaC);
  • Varró Petra, a TTK Élettani és Neurobiológiai Tanszék adjunktusa pedig az Excitation-inhibition imbalance in autism-epilepsy comorbidity, a preclinical and clinical study

A BTK Modern Irodalom- és Kultúratudományi Intézetéből

  • Scheibner Tamás, a BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék adjunktusa az ÉMIGRÉ EUROPE. Civil Engagement Transfers between Eastern Europe and the Low Countries, 1933–1989;

nevű projektben dolgozik majd.

Az ELTE hagyományosan sikeresen szerepel a CELSA kiírásán: 2017-ben Jordán Tibor és Miklósi Ádám projektjei (TTK), 2018-ban Sonkoly Gábor és Réthelyi Orsolya (BTK), 2019-ben Szécsényi Krisztina (BTK) és Krajcsi Attila (PPK), 2020-ban pedig Novák Zoltán (TTK) kapott támogatást.

Az összes, CELSA által támogatott projekt listája itt érhető el.

Varró Petra, az Élettani és Neurobiológiai Tanszék adjunktusa két leuveni kutatócsoporttal közösen elnyert pályázata keretében az autizmus kialakulásáért felelős agyi elváltozások kutatását tervezi. A projekt címe: „Az epilepszia és az autizmus átfogó kezelésére irányuló kutatások, preklinikai vizsgálatok”. A három kutatócsoport autizmusban szenvedő embereken, és zebrahal, illetve patkány autizmus modellekben vizsgálja majd az agyi serkentő és gátló jelátviteli folyamatokat, amelyek egyensúlyának megbomlása autizmus, illetve epilepszia kialakulásához vezethet.
Kovács M. Gábor és Boldizsár Imre projektje: Új bioaktív hatóanyagok felfedező kutatásai szimbiotikus mikroorganizmusokból (Discovery of novel bioactive natural compounds from symbiotic microorganisms (DiNoBiNaC))címmel indul el. Az interdiszciplináris CELSA projekt célja hogy ötvözve a mikológiai, baktériumgenetikai, az anyagcseretermékek bioszintézisével kapcsolatos, valamint a szerves és analitikus kémia területén szerzett tapasztalatokat vizsgálja növény-asszociált gombák és szimbiotikus baktériumaik bioaktív hatóanyagainak feltáratlan arzenálját. Céljuk ezen természetes anyagok funkcionális szerepének tisztázása a gombák-baktériumok-növények rendszereiben, valamint a bioszintézisük genetikai alapjának és enzimatikus utainak megértése.