Külföldi kutatási tapasztalat jelentősége a kutatói életpályán

2022.09.07.
Külföldi kutatási tapasztalat jelentősége a kutatói életpályán
Nyitray László professzor (ELTE TTK, Biokémiai Tanszék, Biológiai Doktori Iskola) felkérésére Solymosi Katalin (Növényszervezettani Tanszék) cikket jelentetett meg az Európai Biokémiai Társaságok Szövetségének (The Federation of European Biochemical Societies, FEBS) közösségi blogfelületén arról, hogy a külföldi kutatási tapasztalat döntő fontosságú a pályakezdő kutatók számára.

A Fiatal Kutatók Akadémiájának alapító tagjai, köztük a Biológiai Intézet munkatársai - Kubinyi Enikő (Etológiai Tanszék) és Solymosi Katalin (Növényszervezettani Tanszék) – által 2018-ban készített felmérés szerint a 45 év alatti hazai kutatók 59,7%-ának (a nők 67,5%-ának és a férfiak 54,4%-ának) nem volt három hónapnál hosszabb külföldi kutatási tapasztalata a diploma megszerzése után. Ezen nem túl biztató adat nyomán elindulva Solymosi Katalin saját régebbi és friss tapasztalatain keresztül mutatja be, milyen pozitív hatással lehet a fiatal kutatók számára, ha a diploma megszerzése után külföldi kutatási tapasztalatot szereznek.

A külföldi vagy akár hazai mobilitás lehetőséget nyújt arra, hogy a kutató külső visszajelzéseket kapjon, szélesítse látókörét, szaktudását, angol nyelvtudását, valamint növelje önállóságát és önbizalmát. Mindez nagymértékben szükséges ahhoz, hogy a későbbiekben független vezető kutatóvá váljon. A Fiatal Kutatók Akadémiája workshopokat és webináriumokat szervez a fiatalok pályázatírási készségeinek fejlesztése és a vonatkozó hazai és nemzetközi pályázatokról való tájékoztatása érdekében a Facebook-oldalán rendszeresen tájékoztat ezekről a lehetőségekről. A magyar pályakezdő és fiatal kutatóknak nem szabad kihagyniuk a külföldi tapasztalatszerzés ezen formáit.

A teljes terjedelmű blogbejegyzés ITT olvasható. Hasznos követni a FEBS közösségi blogfelületének különböző csatornáit, melyek a fiatal kutatókról (Early-career scientist), kutatásokról (Research) és véleményekről (Viewpoints) szólnak.

 

Borítókép: Pixabay