Idén mi szervezzük az OTDK Biológia szekcióját

2023.04.17.
Idén mi szervezzük az OTDK Biológia szekcióját
Idén 2023. április 3–27. között rendezik meg az Országos Tudományos Diákköri Konferenciát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Biológiai Szekció és a Művészeti és Művészettudományi Szekció házigazdája lesz.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) a felsőoktatási tehetséggondozás, az értelmiségi elitképzés hatékony formája, a két évente megrendezett versenyen több ezer jól felkészült hallgató méri össze tudását 16 tudományterületi szekcióban.

Az ELTE hallgatói hagyományosan eredményesek a versenyen, a legutóbbi, 2021-es rendezvényről 112 első, 97 második és 51 harmadik helyezéssel, valamint 98 különdíjjal tértek haza. Az első helyek több mint 20%-át ELTE-s szerezte meg, a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját, a fődíjjal felérő Reménység-kitűzőt a 16-ból 6 szekcióban ELTE-s hallgató vehette át.

A szervezésben idén 11 hazai egyetem vesz részt, az Informatikatudományi Szekció munkáját pedig külhoni felsőoktatási intézmény, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara irányítja.

Az ELTE április 24. és 26. között a Biológiai Szekciónak,

április 13. és 15. között a Művészeti és Művészettudományi Szekciónak ad otthont.

PROGRAM

Április 24. hétfő DÉLUTÁN 15:00-18:30 (18:50-ig a Növényökológia)
Növényökológia
Genetika I. (Populációgenetika, genomika)
Bioinformatika és evolúcióbiológia
Hidrobiológia
Immun- és orvosi biológia
Molekuláris és sejtbiológia I.

Április 25. kedd DÉLELŐTT 9:00-13:00
Tumor- és orvosi biológia
Neurobiológia
Etológia, viselkedésökológia, humánbiológia
Mikrobiológia I.
Genetika II. (Modellorganizmusok)
Természetvédelmi biológia
Biokémia és szerkezeti biológia

Április 25. kedd DÉLUTÁN 14:00-18:00
Neurofiziológia
Állatökológia, faunisztika, taxonómia
Mikrobiológia II.
Biotechnológia
Növényélettan
Molekuláris és sejtbiológia II.

182 PÁLYAMUNKA

A kari válogatók 2022-ben minden egyetemen lezajlottak, az országos versenyre februárig lehetett nevezni. A Biológiai Szekcióba 182 pályamunka futott be, ebből a Biológiai Intézetben szerveződött bizottság 19 tagozatot alakított ki Müller Viktor és Varga Máté ügyvezető szekcióelnökök vezetésével.

„Nem számítottunk ennyi dolgozatra, ez a szám minden várakozásunkat felülmúlta”

– mondták el a szervezők. 

Az OTDK napirendje viszonylag kötött, a középiskolás programokban azonban a szervezők nagyobb szabadságot élveznek. A Természettudományi Karon két kifejezetten középiskolásoknak szánt program lesz: Kockázatok és remények címmel kerekasztal-beszélgetésre várják a fiatalokat korunk égető problémáiról, Mit csinál a biológus? címmel pedig interaktív programot szerveznek, ahol kérdezz-felelekre és laborlátogatásra is sor kerül. A szervezők a hagyományos közösségi programokat is játékosabb formában tervezik, hogy ezzel is oldják a várakozás és a versenyhelyzet okozta stresszt.

A szekciók a 36. OTDK-n is a Roska Tamás pályázat nyertes doktorandusz hallgatóinak előadásai nyitják, közülük hatan az ELTE-t képviselik. Örömteli, hogy a Természettudományi Karon rendezett Biológai Szekció nyertese is ELTE-s.

 


További információk a 36. OTDK-ról
Facebook
Forrás: ELTE