Biokvíz 1.0 - Teszteld tudásod hétről hétre

2021.04.13.
Biokvíz 1.0 - Teszteld tudásod hétről hétre
Biológia érettségire készülsz? Szeretnéd az egyetemet felkészülten kezdeni? A hetente érkező Biokvízekkel folyamatosan tesztelheted tudásod, és bepillantást nyerhetsz az egyik alapozó tantárgyunk témaköreibe! Tarts velünk hétről hétre!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és az idei évben felvételizők számának jelentős növekedését látva, szeretnénk segíteni, elmélyíteni a sikeres egyetemi karrier megkezdéséhez szükséges alaptudást. Ehhez gyakorlásként hétről-hétre közzéteszünk egy kvízjátékot, amiben próbára teheted tudásodat, valamint további ismereteket szerezhetsz az aktuális témában.

Elsőként a mitkondriumokról és a színtestekről tanultakat tesztelheted: a kérdés, melyikre igazak az alábbi állítások?

A mitokondriumokról általában

Az állati sejtek az anyagcsere-folyamataikhoz szükséges energiát a tápanyagok, elsősorban zsírok és szénhidrátok lebontásából nyerik. A tápanyagok aerob, oxigén felhasználásával történő lebontása specializáltsejtszervecskékben, a mitokondriumokban játszódik le. A mitokondriális oxidációs energia legnagyobb része ATP-szintézisére fordítódik, vagyis nagyenergiájú foszfátkötések formájában konzerválódik. A légzéshez kapcsolt ATP-szintézis folyamatsorát nevezzük oxidatív foszforilációnak. Az oxidatív foszforiláció a mitokondriumok fő funkciója. Emellett jelentős szerepük van egyes ionok, elsősorban a kalcium eloszlásának szabályozásában, a szervezet hőegyensúlyának fenntartásában és szintetikus folyamatokban (pl. a citrátkör köztes termékei zsírsav- és aminosav-szintézis kiinduló anyagai). A mitokondriumok gyakorlatilag minden eukarióta sejtben található, fénymikroszkóppal is azonosítható, fonál vagy pálcikaszerű, néhány mikrométeres testek. Számuk, eloszlásuk sejttípusonként változó, májsejtekben pl. az össztérfogat kb. ötöd részét teszik ki. Jellemző, hogy a sejt azon területein csoportosulnak, ahol intenzív ATP-fogyasztó folyamat megy végbe (pl. izmokban a miofibrillumokhoz simulva).

A színtestekről általában

A viszonylag kevés kemoautotróf élőlénytől eltekintve, melyek a szervetlen anyagokból történő szerves anyag szintéziséhez az energiát kémiai kötésekből nyerik, az élővilág alapvetően a napfény energiájából él. Azok az élőlények melyek ezt közvetlenül képesek felhasználni a fotoautotróf szervezetek, míg a heterótróf szervezetek az autotrófok által felépített anyagokból táplálkoznak. A fotoautotróf szervezetek a fény energiájával széndioxidból és valamilyen redukáló anyagból képesek szerves vegyületeket, első körben szénhidrátokat felépíteni. A reduktív környezetben élő fotoautotrófszervezetek redukáló, elektrondonorként szolgáló anyagként főként kénhidrogént használnak fel (pl. kénbaktériumok), míg az oxidatív környezetben élők elektrondonorként vizet használnak. Az általános fotoszintetikus folyamat a következő képlettel jellemezhető.