Állami kitüntetést kapott prof. Kacskovics Imre

2019.08.24.
Állami kitüntetést kapott prof. Kacskovics Imre
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere adta át az augusztus 20. alkalmából kiosztott állami kitüntetéseket.

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült a humorális immunválasz és antitestek fejlesztése terén elért nemzetközi szinten elismert kutatási eredményei, valamint tudományszervezői és oktatói munkája elismeréseként Dr. Kacskovics Imre, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar dékánja és az ELTE TTK Biológiai Intézete Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Kacskovics Imre 1987-ben végzett az Állatorvostudományi Egyetemen, majd 1998-ban ugyanitt doktori fokozatot szerzett, 2005-ben habilitált. 1987-től az Állatorvostudományi Egyetemen dolgozott. 1991–1994-ig az Egyesült Államokban az Iowai Egyetem Mikrobiológiai Tanszékén, 1995–2004 között a Karolinska Intézetben, Stockholmban kutatott. 2006-ban került az ELTE-re, ahol az Immunológiai Tanszék munkájába kapcsolódott be. 2013-ban lett az MTA doktora, 2015 óta tanszékvezető egyetemi tanár. A Magyar Immunológiai Társaság elnöke.

Legfőbb kutatási területei az FcRn mediált IgG metabolizmus (transzport és katabolizmus, maternális immunitás) transzkromoszómális és transzgenikus modellekben, egyes immunglobulin izotípusok genetikája, a génexpressziós reguláció, különös tekintettel az immunfolyamatokban résztvevő génekre, és az FcRn evolúciója.

2007-ben olyan új, szabadalmaztatott eljárást fejlesztett ki, amelynek révén genetikailag módosított állatokban jelentősen növelhető az ellenanyagtermelés.

Az ELTE Innovatív Kutatója elismerésben 2010-ben részesült, Akadémiai Szabadalmi Nívódíjat 2012-ben kapott.

Forrás: ttk.elte.hu