A korától és a fényviszonyoktól függ a rozmaring levél íze és hatása

2020.03.23.
A korától és a fényviszonyoktól függ a rozmaring levél íze és hatása

Nem mindegy, hogy milyen korú és milyen fényviszonyok között nevelt rozmaring leveleket használunk gyógyászati vagy éppen fűszerezési célokra – ez derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem munkatársainak legújabb kutatásaiból.

Ha kertben, vagy erkélyen nevelt fűszernövényeinkről szeretnénk leveleket tépni, minden bizonnyal önkéntelenül a harsogó zöld leveleket választjuk a sápadtabb színűek helyett. Mennyiségi okokból pedig valószínűleg az idősebb, nagyobb leveleket használjuk, és nem a kisebbeket. Hogy a tapasztalat mögött milyen biokémiai tények rejlenek, az ELTE Természettudományi Kar és a Semmelweis Egyetem kutatói jóvoltából most egyértelművé vált.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis L.) Észak-Afrika, Dél-Európa és Nyugat-Ázsia területén vadon élő örökzöld félcserje. Hazánkban csak termesztve fordul elő, és a hosszú, hideg teleket csak védett helyeken viseli el, ellenkező esetben elfagy. Az ókor óta kedvelt fűszer-, gyógy-, és illatszernövény, használják olajok és ecetek ízesítésére is, valamint a hűség jeléül hagyományosan a menyasszony csokrába is tették.

Az egyik legelső dokumentált alkohol bázisú kivonatban, az Európa-szerte a középkor óta ismert ún. ’magyar királyné vizében’ (’eau de Hongrie’ vagy ’eau de la Reine de Hongrie’) is a rozmaring szerepel az egyik fő összetevőként. A készítmény adagolása heti egyszeri bevétel volt, de külsőleg is lehetett alkalmazni reumás és köszvényes panaszok ellen. Nemcsak gyógyszerként, hanem parfümként és fiatalítószerként is számon tartották.

A rozmaring levele, illetve a hajtásaiból vízgőzdesztillációval nyert illóolaj a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos drogként szerepel, utóbbi összetételét és minőségét a gyógyszerkönyvi leírás szabályozza. Az illóolaj két magisztrális készítmény hatóanyagaként szerepel a Szabványos Vényminta Gyűjtemény szerint. Az egyik a belsőleg (kockacukorra csepegtetve) alkalmazandó úgynevezett Gutta cholagoga, mely az epe kiürítését serkenti az epevezetékre gyakorolt simaizomgörcs-oldó hatása révén. A másik készítmény az Unguentum contra rheumam nevű krém, mely a reuma külsőleges kezelésére szolgál a helyi vérkeringést fokozó és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően.

Képaláírás: Sötétben fejlődött rozmaring hajtás fiatal levelének fonáki (baloldalt) és színi oldala (jobboldalt) pásztázó elektronmikroszkópban. A szabad szemmel is ezüstösen molyhos levélfonákon főleg fedőszőrök láthatók, a színi oldalon az illóolajtermelésért felelős, kerekded mirigyszőrök is azonosíthatók. (Solymosi Katalin és Vági Pál felvételei)

A rozmaring levelét a mediterrán konyhában gyakran használják fűszerként, akár önmagában is, főleg különféle sültek (pl. báránysült, halak), gombafélék, pástétomok ízesítésére, de többek között a provence-i fűszerkeverék egyik fő összetevője is.

A jellegzetes gasztronómiai íz- és aromahatásért, valamint a gyógyhatásért is a levelek felszínén található kiválasztó képletek (a különböző úgynevezett mirigyszőrök) által termelt illóolaj komponensek felelősek. Közéjük tartozik a fenyő illóolajában is jelenlévő α-pinén, valamint a β-kariofillén, cineol, a verbenon és a kámfor, melyek a kifejlett zöld levelekre jellemzőek.

Az illóolaj gyógyászati és kulináris jelentősége ellenére eddig nem vizsgálták, hogy miként befolyásolja az illóolaj összetételét és a levelek fejlődését a megfelelő fény hiánya, melyet könnyen előidézhetünk azzal, ha télre a növényeket sötét, árnyékos helyre (verandára, pincébe vagy lépcsőházba) visszük áttelelni, illetve a növényeket fényszegény vagy árnyékos helyre ültetjük.

Böszörményi Andrea, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézetének adjunktusa a Frontiers in Plant Science című, mindenki számára nyílt hozzáférésű folyóiratban nemrég megjelent cikk első szerzője összehasonlította a két hétig természetes fényen, illetve teljes sötétben tartott rozmaring levelek illóolaj-összetételét. Kora tavasszal, illetve a nyári szárazabb és melegebb időszak végén a sötétbe helyezett növényeken halványabb új hajtások jelentek meg, melyek gázkromatográfiás vizsgálata kimutatta, hogy a sötétben fejlődött és a fényen nőtt fiatalabb levelek illóolajának a fő komponensei a bornil-acetát és a béta-kariofillén voltak, míg a rozmaring antireumatikus hatásáért és jellegzetes illatprofiljáért felelős, és a kifejlett zöld levelekben domináló α-pinén, cineol és kámfor alacsonyabb arányban képződtek ezekben a levelekben.

Nem mindegy tehát, hogy a növény milyen fejlődési állapotú részét használjuk fűszerezésre vagy ízesítésre.

Néhány összetevő esetében minimális, de szignifikáns eltérést tapasztaltak a fényen illetve sötétben nőtt fiatal levelek illóolajának összetételében is.

Képaláírás: Ha megfelelő időben (a természetes növekedési időszakai előtt) helyezzük két hétre sötétbe a rozmaring növényt akkor rajta új hajtások képződnek. Ellenkező esetben a növények a sötétben gyakran elpusztulnak. A munka során többek között ezen hajtások halvány, sötétben fejlődött fiatal leveleinek, illetve idős, zöld leveleinek illóolajösszetételét hasonlítottuk össze a természetes fényen nőtt zöld hajtások azonos korú, fiatal, illetve idős leveleinek illóolajösszetételével. (Solymosi Katalin felvételei)

„Noha a kutatásaink során egyelőre nem sikerült teljesen feltérképezni, hogy miért is tér el az idős levelekétől ennyire a fiatal, illetve a sötétben fejlődő fiatal levelek anyagcseréje és illóolajtermelése, így is számos élettani és szerkezeti különbséget fedeztünk fel és írtunk le munkánk során. Többek között a rozmaringban először mutattuk ki a hagyományos lapos membránszerveződéstől eltérő, az élővilágban különlegesnek számító csöves membránhálózat jelenlétét a mirigyszőrök színtestjeiben. Hasonló membránszerveződést különböző rákos sejtekben, HIV-vel fertőzött sejtekben és egyéb kórképekben írtak le, így jelentőségének, kialakulásának és szerepének megértése nem csak növénytani szempontból lehet érdekes” – mondta Solymosi Katalin, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Biológiai Intézet Növényszervezettani Tanszékének adjunktusa és a kutatás vezetője, aki a munkába bekapcsolódó biológus- és gyógyszerészhallgatók munkáját is irányította. „Külön nagy öröm volt számunkra a munka során, hogy lelkes hallgatókat is be tudtunk vonni a vizsgálatokba, és hogy ilyen konyhaművészeti és gyógyászati szempontból is érdekes eredményekre jutottunk.”

 A cikk adatai: Andrea Böszörményi, Adrienn Dobi, Anna Skribanek, Melinda Pávai, Katalin Solymosi (2020) The effect of light on plastid differentiation, chlorophyll biosynthesis and essential oil composition in rosemary (Rosmarinus officinalis) leaves and cotyledons. Frontiers in Plant Science 11:196. doi: 10.3389/fpls.2020.00196

A munka az Innovációs és Technológiai Minisztérium ÚNKP-18-4 és ÚNKP-19-4 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának szakmai támogatásával készült.