A biotechnológia élvonalában

2020.01.09.
A biotechnológia élvonalában
Az ELTE FIEK biotechnológiára épülő konzorcium a csatlakozott kutatócsoportok szaktudásának és a csatlakozó ipari partnerek növekvő számának köszönhetően 2019-ben is eredményes évet zárhatott. 2020-ban a legfőbb cél a az ipari kapcsolatrendszerek frissítése és az új megrendelések kiépítése.

Dr. Kacskovics Imre, az ELTE Biotechnológia FIEK igazgatója 2019. december 18-án a kutatócsoportok vezetői és az ipari partnercégek igazgatói számára összehívott találkozón adott beszámolót a csoport 2019. évi munkájáról és a közösen elért eredményekről. A FIEK 2016-ban az ipari együttműködési pályázaton való kimagasló szerepléssel nyert támogatást a személyre szabott technológiák fejlesztésének területén. A találkozón a kutatócsoportok vezetői és a partnercégek igazgatói közösen egyetértettek abban, hogy 2020-ban az egyik legfontosabb cél továbbra is a konzorciális

EU-s és hazai pályázatokon való sikeres szereplés, az ipari kapcsolatrendszerek frissítése és az új megrendelések kiépítése.

A BIOTech FIEK az elmúlt években azokra a kutatócsoportokra épült, amelyek a közelmúltban jelentős és a biotechnológiához kapcsolódó állami és Európai Uniós támogatásban részesültek és ennek megfelelően nyitottak az ipari együttműködésre. Az elmúlt 3 év alatt sikerült közösen olyan K+F+I bázist létrehozni, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő biotechnológiai tudást és szolgáltatást képvisel. 

Mára az ELTE TTK-n működő FIEK lett az egyik legeredményesebb felsőoktatási és ipari együttműködési program az országban. 

Ötszörös túljelentkezés volt például a FIEK által kezdeményezett, 2018 őszén induló gyógyszer-biotechnológus mesterképzésre, amely azt mutatja, hogy a fiatalok nagy számban érdeklődnek az biotechnológia iránt. 

Dr. Kacskovics Imre igazgató elmondta, hogy a közös munka eredményeként mára legalább 4-5 olyan kutatócsoport dolgozik a konzorciumban, amelyek gyümölcsöző ipari
együttműködéssel rendelkeznek a FIEK-nek köszönhetően. 

Biomarker laboratórium

A konzorcium egyik fő célkitűzése egy fenntartható hazai és nemzetközi molekuláris biomarker laboratórium létrehozása, amely különböző személyre szabott biotechnológiai szolgáltatáskat kínál. A tervezett akkreditált molekuláris biomarker laboratórium létrehozása a FIEK épületben, az ELTE TTK sokfunkciós, biotechnológiai célú épületszárnyának építése miatt csúszik, hiszen a területrendezés és a beruházás összetettsége miatt a kiviteli munkák 2019-ben még nem kezdődhettek meg.

A laboratóriumi kutatásokat a hazai és nemzetközi szinten is legmagasabban képzett szakértő orvos, biológus (molekuláris markerkutatások) és fizikus (big data elemzések, gépi tanuláson alapuló diagnosztika) kutatók végzik. A FIEK konzorcium a megalakulása óta ehhez a diagnosztikai laboratóriumhoz szorosan illeszkedő fejlesztéseken dolgozik a csatlakozott kutatócsoportjaival. Az itt végzett kutatás-fejlesztések együttesen járulnak hozzá a hazai molekuláris biomarker kutatás és szolgáltatás alapját, hiszen rendelkezésre áll a kritikus tudás és eszközpark.

Partnerségben az eredményekért 2020-ban is

A BIOTech FIEK konzorciumhoz való csatlakozás a kutatók számára is előnyös, mivel tovább serkenti az együttműködések lehetőségét és potenciálját. 2020-ban a konzorcium célja, hogy

tovább bővüljön az ipari kapcsolatrendszerük

és a kutatócsoportok ezáltal további együttműködési lehetőségekhez jussanak, valamint jelentősen emelkedjen az ipari/külső megrendelések száma. Ez illeszkedik az ELTE hosszú távú fejlesztési koncepciójához és az ELTE Intézményfejlesztési Tervében megfogalmazott irányelvekhez is.

FIEK konzorciumban 2019 őszén lezajlott az átfogó szakmai és pénzügyi NKFIH ellenőrzés. A szabályszerű működés és a konzorcium menedzsmentjének alapos előkészületeinek köszönhetően az NKFIH a FIEK konzorcium szakmai beszámolóját és a pénzügyi elszámolást is rendben találta.

A FIEK által megvalósult, modern, célzott terápiák lényege, hogy molekuláris diagnosztikán, vagyis molekuláris biomarkerek elemzésén alapulnak. Molekuláris biomarkereket alkalmazunk egyes betegségek esetén a legmegfelelőbb terápia meghatározására, vagy a kezelés hatékonyságának és biztonságosságának monitorozására is.

Részletek: FIEK