Kutyák vs. macskák – melyik faj érti jobban az emberi jelzéseket?

2023.11.28.
Kutyák vs. macskák – melyik faj érti jobban az emberi jelzéseket?
A kutya- és macskatartók számára bizonyára egyaránt ismerős az örök kérdés: melyik az okosabb a két faj közül? Erre a kérdésre azonban lehetetlen választ adni, például azért is, mert nehéz őket megfelelően összehasonlítani. 

A kutatók különféle feladatokkal tesztelik, hogy mennyiben hasonlítanak egymáshoz vagy különböznek a kutyák és a macskák. Emiatt számos összehasonlító kutatás foglalkozott már ezzel a két fajjal, több-kevesebb sikerrel. Máig nem eldöntött kérdés például, vajon egyformán megértik-e az emberi kommunikatív jelzéseket, például a mutatást.

Az ELKH-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legutóbbi tanulmányában arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mennyire ügyesen követik az emberi mutatást a kutyák és a macskák. Fontos szempont volt, hogy az állatokat teljesen azonos körülmények között teszteljék, biztosítva az eredmények összehasonlíthatóságát.

„Első körben a macskákat és a kutyákat is laborban teszteltük, bár ez a macskák esetében elég nagy kihívás volt” – mondta Salamon Attila, a cikk első szerzője. „Összesen hatvankettő, lakásban tartott, családi macska érkezett a tanszékre a gazdájával, de végül csak harmincnégyet tudtunk bevenni a tesztbe. A többiek túlságosan aggódtak, vagy nem voltak elég motiváltak, pedig a kedvenc ételüket kapták jutalomként. Ezzel szemben a kutyák közül egyetlen alanyt sem vesztettünk.”

„A feladat látszólag nagyon egyszerű volt: két edényt tettünk le a földre, amelyek közül az egyikbe jutalomfalatot rejtettünk. A kísérletvezető mindig arra az edényre mutatott, amelyikben a jutalom volt, majd megnéztük, vajon melyiket választják az alanyaink. Összességében a kutyák bizonyultak ügyesebbnek: lényegesen többször találtak rá a jutalomra, mint a macskák” – mondta Csepregi Melitta, társszerző. „Azt is megfigyeltük, hogy a macskák az idő előrehaladtával egyre kevésbé voltak hajlandóak választani, míg a kutyák végig lelkesen végezték a feladatot.”

Mivel a macskáknak láthatóan hátrányt jelentett az ismeretlen környezet, a kutatók később az otthonukban is letesztelték őket. A laborban megfigyelt csökkenő választási hajlandóság itt már nem volt jellemző, de így sem voltak olyan sikeresek, mint a kutyák.

„A két faj közti eltéréseket több tényező is magyarázhatja. Lehet, hogy a macskák kevésbé figyeltek oda, nem motiválta őket eléggé a jutalomfalat, vagy zavarta őket az idegen hely, illetve a gyakori fizikai kontaktus a gazdával a teszt alatt,” – mondta Gácsi Márta, a kutatás vezetője. „Gondoljunk csak bele: a macskákkal szemben a kutyák őse társas, falkában élő faj volt, és csak a kutyát szelektálta együttműködésre az ember a háziasítás során. Ráadásul hiába házikedvenc mindkettő, nem teljesen egyformán tartjuk őket. Mindent összevetve nem csoda, ha a macskák számára kevésbé fontos, hogy figyelembe vegyék az emberek jelzéseit” – tette hozzá.


A kutatás a rangos Scientific Reports folyóiratban jelent meg “Dogs outperform cats both in their testability and relying on human pointing gestures: a comparative study” címmel; szerzői Salamon Attila, Stefania Uccheddu, Csepregi Melitta, Miklósi Ádám és Gácsi Márta.

Link a megjelent cikkhez: https://www.nature.com/articles/s41598-023-45008-3