Sikeres volt a TTK megújult felvételi Nyílt Napja

2019.01.22.
Sikeres volt a TTK megújult felvételi Nyílt Napja
Több mint 1200-an vettek részt január 18-án a Természettudományi Kar nyílt napján, ahol közel negyven előadással, laborbemutatókkal, tanszéki standokkal és felvételi információkkal várták az érdeklődőket. A Gömb aulában rendezett megnyitón az ország minden szegletéből érkezett diákokat Horváth Erzsébet, a kar megbízott oktatási dékánhelyettese köszöntötte.

A Természettudományi Kar számára is fontos, hogy minél részletesebb, pontosabb és hiteles információt adjon leendő felvételizőinek. Ezt a célt szolgálta a minden évben megrendezésre kerülő Kari Nyílt Nap, mely idén is számos újdonsággal várta az érdeklődőket. Kiemelt fontosságú, hogy a többciklusú képzés bevezetéséhez, az ún. Bologna folyamat­hoz kapcsolódóan az alapképzéseinkről (BSc), a mesterképzéseinkről (MSc) ás a tanárképzéseinkről (MEd), továbbá ezek kimeneti és továbbhaladási lehetőségeiről részletes tájékoztatást nyújtsunk. A felvételi eljárásról, a Kar oktatási-kutatási tevékenységéről szóló informatív előadások mellett, a látogatók testközelből ismerkedhettek a Kar mindennapi életével, munkájával.

 

A nap folyamán a kar oktató-kutatói közel negyven – többségükben látványos és interaktív – szakmai előadást tartottak az összes intézet és tanszék részvételével. Volt csillagászat gravitációs hullámokkal, beszámoló a modern gépi tanulási módszerekról, kiderült, milyen kihívásokkal szembesül ma egy matematikus, követhettük a különféle mozgásformákat a víz felszínén, megtudtuk, mi a titokzatos sötét anyag, és sikerül-e előállítanunk a laboratóriumban, szóba jött, hogyan állíthatók meg a multidrog-rezisztens baktériumok, és hogyan kommunikálnak a törpemalacok, de az is, miről beszélnek a csontok, és mi a zeneszeretet evolúciós háttere. Akit érdekelt, részt vehetett időjárás-előrejelzésen, mikroszkópos mikrobakeresésben, és legalább virtuálisan ellátogathatott Csernobilba is.

 

A diákok betekinthettek a TTK-n működő laborok –  például a környezetünkben lezajló hidrodinamikai folyamatokról viszonylag olcsó, egyszerû, de ugyanakkor látványos kísérletekre lehetőséget adó Kármán Környezeti Áramlások Laboratórium vagy a Fizikai Intézet Gamma-spektroszkópiai laborjának – munkájába, de körbejárhatták a kar Természetrajzi Múzeumát is, ahol a Történeti Ásvány- és Kőzettárat, a Biológiai és Paleontológiai Múzeum, valamint a Magyar Matematikai Múzeum gyűjteményét tekinthették meg.

Az alapkutatások mellett bemutatkoztak a karral kapcsolatban lévő partnercégek is.

A nyílt nap ideje alatt az alapszakok standjainál oktatók és hallgatók válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. Itt a diákok kvízjátékon is részt vehettek: a nyerteseket visszavárják a kar laborjaiba, ahol a kutatócsoport-vezetők tartanak külön bemutatót és válaszolnak a kérdésekre.

Az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője részletesen ismertette a 2019. évi általános felvételi eljárás menetét és a jelentkezés módját, valamint válaszol az érdeklődők kérdéseire. Bemutatkoztak a kollégiumaink, a szakkollégiumok és a TTK Hallgatói Önkormányzat is.

A ren­­­dezvény ideje alatt vendégeink az alapszakok standjainál tájékozódhattak az őket érdeklő szakokról, feltehették kérdéseiket az érintett oktatóknak és hallgatóknak.

Reméljük, minden érdeklődő jól érezte magát rendezvényünkön és választ talált kérdéseire, így örömmel jelent­kezik Intézményünkbe!

 

forrás. ttk.elte.hu