Kutatók Éjszakája a Biológiai Intézetben és a Biológiai Múzeumban

2019.10.04.
Kutatók Éjszakája a Biológiai Intézetben és a Biológiai Múzeumban

A korábbi évekhez képest is kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott le 2019. szeptember 28-án a Kutatók Éjszakája rendezvény az ELTE TTK Biológiai Intézetében és a Természetrajzi Múzeum Biológiai és Őslénytani Kiállítása termében. A látogatókat rendkívül változatos programok (többek között interaktív bemutatók és foglalkozások, szemináriumok, előadások, mikroszkópos és élettani vizsgálatokkal kapcsolatos feladatok, tárlatvezetések, modell-élőlény simogató, városi terepgyakorlat és társasjátékok) várták több, különböző helyszínen, az Intézet hét tanszéke számos munkatársának és hallgatójának részvételével.

A programoknak a Biológiai Intézet facebook oldalán történő reklámozását, valamint az egységes arculatú szórólapok és plakátok, valamint eligazodást segítő táblák elkészítését és egyéb központi szervezési feladatokat Zelenyánszki Helga (Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék) végezte.

A Természetrajzi Múzeum Biológiai és Őslénytani Kiállításán zajló folyamatos illetve időszakos programokat Török Júlia (Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék) koordinálta. A Kiállítás a rendezvény ideje alatt folyamatosan és ingyenesen látogatható volt. A "Mikroszkóppal az élet nyomában" című program keretében Becz Barnabás Álmos, Medvegy Anna hallgatók és Török Júlia adjunktus szervezésében folyamatos interaktív bemutatón ismerkedhettek meg az érdeklődők a mikroszkópos élővilág vizsgálati lehetőségeivel (kerekesférgek, harangállatkák, papucsállatkák lenyűgöző világával). Kun Bernát, Kovács Márton hallgatók és Balog Luca Eszter PhD hallgató a tárlatvezetésben és a mikroszkópos program lebonyolításában vettek részt.

A Természetrajzi Múzeumban az Embertani Tanszék munkatársai az emberi maradványok világával, az antropológiai elemzések segítségével nyerhető információkkal és azok felhasználhatósági lehetőségeivel ismertették meg a hallgatóságot. Hajdu Tamás előadásában áttekintette a mai történeti embertani kutatások irányait, ezt követően pedig az emberiséget évezredek óta kísérő kórokozók evolúciójáról, az általuk kialakított csonttani tünetekről, azonosíthatóságukról és az ezekből az esetekből levonható következtetésekről beszélt. A hallgatóság betekintést nyerhetett a hazai és nemzetközi paleopatológiai, archeogenetikai kutatások legújabb eredményeibe. Ezek az adatok többet között a kórokozók evolúciójának pontosabb megértését segíthetik, amely hozzájárulhat a kórokozók elleni harc hatékonyabbá tételéhez is.

Hajdu Tamás embertani témájú előadása a Természetrajzi Múzeumban

Az előadást megelőzően és azt követően a vendégeknek lehetősége nyílt szemügyre venni történeti korokból fennmaradt szubfosszilis emberi leleteket. A tanszék tudományos segédmunkatársa, Szeniczey Tamás, és doktori hallgatója, Kiss Krisztián, a helyszínen avatták be az érdeklődőket az antropológiai kutatások részletesebb menetébe, a csontok anatómiai jellegein alapuló nemi meghatározásába, az elhalálozási kor becslésébe és a kóros elváltozások elemzésébe.