Elismerés: két új nagydoktor a Biológiai Intézetben

PH | 2018.12.30.
Elismerés: két új nagydoktor a Biológiai Intézetben

2018. december 5-én Intézetünk két munkatársa vehette át a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet igazoló oklevelet az MTA-n. Ezúttal gratulálunk a két új nagydoktornak, Józsi Mihálynak (Immunológiai tanszék) és Kovács M. Gábornak (Növényszervezettani tanszék). Az alábbiakban röviden ismertetjük, hogy milyen szakterületen elért eredményeikkel érdemelték ki az elismerést.

Józsi Mihály kutatásai során a veleszületett immunitás egyik fontos elemének, a komplementrendszernek a működését vizsgálja. A komplementrendszernek lényeges szerepe van a kórokozó mikrobák elpusztításában, valamint számos más élettani folyamatban is, működésének zavarai pedig a szervezet károsítása révén különböző betegségek kialakulásához vezethetnek. MTA doktori értekezésében a komplementrendszer aktiválódásának szabályozásában részt vevő egyes fehérjék fiziológiás és patológiás szerepének vizsgálata során elért eredményeit összegezte.

Kovács M. Gábor kutatásai a gombák, különösen a növényasszociált gombák azonosítására, diverzitására, funkcionális sokféleségére és újabban anyagcseretermékeire irányulnak. Az általa irányított csoport a felfedező kutatások mellett a vizsgált kérdések lehetséges mezőgazdasági, ipari vagy éppen egészségügyi alkalmazásaira is fókuszál. MTA doktori értekezésében a „Gyökérkolonizáló nem patogén gombák: változatosság, taxonómia és vizsgálati módszereik” területén elért eredményeit foglalta össze.

További részletek illetve fényképek az ünnepélyes átadóról:
https://mta.hu/…/nemzeti-szinten-egyseges-alapelvek-szerint…

Illetve a nagydoktori címet idén megszerzett kutatók munkásságáról:
https://mta.hu/…/a-magyar-tudomanyos-akademia-uj-doktorai-1…