A Haberlea rhodopensis fagy- és kiszáradás-tűrésének vizsgálata

PH | 2019.01.16.
A Haberlea rhodopensis fagy- és kiszáradás-tűrésének vizsgálata

Sárvári Éva, Solti Ádám (Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai tanszék) és Keresztes Áron (Növényszervezettani tanszék) a Bolgár Tudományos Akadémia Növényélettani és Genetikai Intézetének kutatóival együttműködve vizsgálják a harmadidőszaki reliktum (maradvány) növényfaj Haberlea rhodopensis (magyar nevén Haberle-virág, vagy Orfeusz-fű) fagy- és kiszáradás-tűrésének működését.

A korábbi kutatások a Magyar és Bolgár Tudományos Akadémiák kutatói mobilitás programjának keretében valósultak meg, melyhez 2019-től már a Bolgár Nemzeti Tudományos Alap jelentős összegű kutatási pályázata is hozzájárul.

A szárazság, és a mezőgazdasági területeken hulló csapadék egyenetlen eloszlása jelentős élettani nehézségeket jelent a termesztett növények számára, így évente hatalmas mennyiségű termés elmaradásáért felelős.

A Haberlea rhodopensis növények károsodás nélkül képesek átvészelni szervezetük teljes kiszáradását, amely mechanizmus megértésével a termesztett növények szárazságtűrése is jelentősen javítható lesz. Különleges hidegtűrésük megértése is fontos új eredményekkel szolgálhat.