A Biológiai Intézet a TTK Nyílt Napján!

PZs | 2019.01.17.
A Biológiai Intézet a TTK Nyílt Napján!
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara az idei évben is megrendezi már hagyományosnak számító Nyílt Napját, amelyet 2019. január 18-án, pénteken tartunk.

A Természettudományi Kar számára is fontos, hogy minél részletesebb, pontosabb és hiteles információt adjon leendő felvételizőinek. Ezt a célt szolgálja a minden évben megrendezésre kerülő Kari Nyílt Nap, mely idén is számos újdonsággal várja az érdeklődőket. Kiemelt fontosságú, hogy a többciklusú képzésekhez kapcsolódóan az alapképzéseinkről (BSc), a mesterképzéseinkről (MSc) ás a tanárképzéseinkről (MEd), továbbá ezek kimeneti és továbbhaladási lehetőségeiről részletes tájékoztatást nyújtsunk. A felvételi eljárásról, a Kar oktatási-kutatási tevékenységéről szóló informatív előadások mellett, a látogatók testközelből ismerkedhetnek a Kar mindennapi életével, munkájával. A ren­­­dezvény ideje alatt vendégeink az alapszakok standjainál tájékozódhatnak az őket érdeklő szakokról, tehetik fel kérdéseiket az érintett oktatóknak és hallgatóknak.

Az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetője részletesen ismerteti a 2019. évi általános felvételi eljárás menetét és a jelentkezés módját, valamint válaszol az érdeklődők kérdéseire. Bemutatkoznak a kollégiumaink, a szakkollégiumok és a TTK Hallgatói Önkormányzat is.

Időpont: 2019. január 19. péntek 8:30-15 óra
Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A (ELTE Lágymányosi Campus) - Gömb Aula

A Nyílt Napon „idegenvezetéssel” látogathatók az Egyetemváros olyan állandó szakkiállításai mint az ELTE-TTK Természetrajzi Múzeuma (Történeti Ásvány-Kőzettár, Biológiai és Paleontológiai Múzeum) és a Magyar Matematikai Múzeum is.

Központi program

 • 8:00 - 8:45 Helyszíni regisztráció - Gömb Aula (északi épület)
 • 8:45 - 9:30 Megnyitó - a Természettudományi Kar és az Intézetek rövid perces bemutatkozói, majd rövid beszélgetés az Intézetigazgatókkal
 • 9:30 – 11:30 Az ELTE TTK partnercégeinek bemutatkozása
 • 14:00-tól igazolásosztás a részvételről a regisztrált látogatóinknak
 • 8:00 - 12:00 Bemutatók és tájékoztatás az Intézetek standjain. Folyamatosan üzemelő standok a Gömba aula környékén 

Standok:

 • Oktatási Hivatal
 • Hallgatói közélet (TTK HÖK)
 • Érettségi előkészítők (ELTE TTK Hallgatói Alapítvány)

A Biológiai Intézet programja

8:00 - 11:30 Standok
Család Kutya Program, Mobiltelefon-használat
Gyógyulás stroke után
Élni, mint hal a vízben - avagy miképp használható a zebrahal emberi betegségek modellezésére
Madárének kutatás

11:30-tól intézeti előadások (helyszín: D 0-821)

11:30-12:00 Dobolyi Árpád A viselkedésszabályozás molekuláris háttere Egyre közelebb jut az agykutatás annak megértéséhez, hogy mit és miért csinálunk. Molekuláris szinten ez jelenleg állatok viselkedésének vizsgálatával közelíthető meg. Az előadás ezt példákkal illusztrálja, és bemutatja miért az ELTE a legjobb hely ilyen jellegű kutatásokban való részvételre.
12:00-12:15 Harami Gábor A baktériumok Achilles-ina - Hogyan állíthatók meg a multidrog-rezisztens baktériumok? A baktériumok nagy része meglepően gyorsan képes ellenállóvá válni a jelenleg alkalmazott antibiotikumokkal szemben és ez a jövőben komoly globális problémához vezethet. Vajon mi a baj a mostani antibakteriális gyógyszerekkel és hogyan fejleszthetnénk jobbakat? Az előadás során e kérdésekre keressük a választ, miközben bepillantunk egy molekuláris biológus mindennapjaiba az ELTE-n.
12:15-12:45 Miklósi Ádám Mit csinál a biológus? Igazgatói tájékoztató Az érdeklődő diákok "első kézből" kapnak tájékoztatást arról, hogy hogyan lesz valaki biológus, miért érdemes ezt a pályát választani, és az élet és a gazdaság mely területein hasznosíthatók az itt megszerzett képességek.
13:00-13:30 Fodor Ferenc Hidropónia, növény-Röntgen, szarvasgombák High-tech bepillantás a növények, gombák, kutatóik és termesztőik életébe.
13:30-14:00 Vajna Balázs Baktériumok testközelből Sokszor lehet hallani a baktériumokról, hogy mindenhol – például a bőrünkön is – jelen vannak, de láttátok már őket saját szemmel? Megmutatjuk nektek, hogy mennyi baktérium van az ujjaitokon, akiktől nem kell félni! Mesélünk nektek arról, hogyan tenyésztjük a baktériumokat a laboratóriumban és mikroszkópba pillantva egy tó élővilágába tekinthettek be.
14:00-14:30 Vági Pál, Solymosi Katalin "Él-e vagy hal-e egy sejt?" - Mikroszkópia demó gyakorlatban és képeken A mikroszkópba nézve egy új világ tárul elénk. Ezt a világot gyakorlat és megfelelő módszertan nélkül nem lehet értelmezni. Ezt a problémát mutatjuk be interaktív vizsgálatokban és egy mikroszkópos tárlatvezetésben.
13:00-13:30 Andics Attila Családi Törpemalac Program A Családi Törpemalac Program 2017 nyarán indult az ELTE Etológia Tanszékén, az évtizedek óta kiemelkedő tudományos sikerű és világszerte népszerű Családi Kutya Program példáját alapul véve. A törpemalacok családban, társállatként való tartása egyre inkább terjed, ennek ellenére tudományos értelemben véve keveset tudunk az emberi közegben való sikeres működésük hátteréről, vagy arról, hogy mikben hasonlítanak vagy különböznek például a kutyáktól. Programunk keretei között különböző vizsgálati módszerekkel (viselkedéses vizsgálatok, EEG, fMRI) szeretnénk fényt deríteni többek között arra, hogyan kommunikálnak a törpemalacok, mit értenek az emberi beszédből, hogyan tanulnak, miként érzékelik környezetüket, vagy milyen kapcsolatot ápolnak gazdájukkal.
13:30-14:00 Tárnok Krisztián Hogyan tanulmányozható az agyműködés? A központi idegrendszer és benne az agyunk felelős külső és belső környezetünkből származó ingerek feldolgozásáért és testünk válaszreakcióinak kialakításáért. Működésének eredményeképpen vagyunk képesek gyors válaszokat adni a minket érő kihívásokra, korábbi tapasztalataink alapján pedig összetett viselkedési válaszokat is kialakítunk, gondolkodunk és tanulunk. Tanszéki programunk e bonyolult működés megismerésének lehetőségeit mutatja be a sejtszintű tanulmányozástól a viselkedés elemzéséig.
14:00-14:30 Zsákai Annamária Miről beszélnek a csontok? (Akváriumi helyszínelők) Történeti embertani kutatásainkban emberi maradványokon elhalálozási életkort, morfológiai nemet becsülünk, ezek elméleti hátterét mutatjuk be röviden tanszékünk csontgyűjteménye segítségével. Aki szereti a helyszínelő filmeket, ide is érdemes eljönnie!
13:00-13:30 Standovár Tibor A muzikális majom: a zene szeretetének evolúciós háttere Miért szeretjük a zenét? Mit deríthetünk fel egy ilyen komplex jelenségről evolúciós megközelítés segítségével?
13:30-14:00 Standovár Tibor Mivel foglalkozik egy ökológus kutató a gyakorlatban?

Bepillantás egy ökológus életébe, a terepi adatfelvételezéstől az adatfeldolgozáson át egészen a publikálásig. És - nem utolsósorban - kik hasznosítják mindezt?

13:00-13:30 Török Júlia Pár cseppben az eukarióták világa Mikroszkópos bemutató.
14:00-14:30 Hotzi Bernadette Genetikai modellrendszerek alkalmazhatósága Milyen élőlény alkalmas genetikai modellszervezetnek? Hogyan lehet alkalmas egy fonálféreg vagy egy ecetmuslica az élettartamot befolyásoló  gének azonosítására vagy neurodegeneratív betegségek potenciális gyógymódjának megtalálására? Bemutatónkon ezen kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők.

Intézeti bemutatók (regisztráció a Biológiai Intézet standjánál)

 • 13:00-13:30 Hidropónia, növény-Röntgen, szarvasgombák
 • 13:30-14:00 A mikrobák csodálatos világa (Szinezd ki a világot!)
 • 14:00-14:30 "Él-e vagy hal-e egy sejt?" - Fluoreszcencia mikroszkópia demó
 • 13:00-13:30 Családi Törpemalac Program
 • 13:30-14:00 Hogyan tanulmányozható az agyműködés?
 • 14:00-14:30 Miről beszélnek a csontok? (Akváriumi helyszínelők)